ЯК НЕ ОТРУЇТИСЬ ГРИБАМИ
14.09.2020
Дочекались ми золотих осінніх деньків, ліс кличе у свої хащі тисячі грибників, несуть вони додому повні кошики грибів і енергію від спілкування з природою. Та не завжди ми знаємо, які гриби треба збирати, як їх готувати, як надавати першу медичну допомогу, якщо біда постукала у вашу оселю. Надаємо населенню Київщини поради, які можуть допомогти у ситуаціях, пов’язаних зі збором і заготівлею грибів.
- Уникайте стихійних ринків, купуйте гриби у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих ринках).
- Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі яких є потовщення, оточене оболонкою;
- з пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- «шампіньйони», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
- Не пробуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею, викидайте. Гриби промийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
- Спочатку їх треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, перший відвар необхідно злити. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління - грузді, маховики та інші, які містять молочний сік, - так ви позбудетесь гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунка.
- У жодному випадку не пригощайте грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок.
- Гриби зеленушка, синяк-дубовик і деякі інші містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.
- Значна кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись.
- Строго дотримуйтесь правил консервації грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.
- Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку і стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
- При отруєнні грибами негайно викличте «Швидку допомогу». Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 стаканів кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натискуйте пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля(4,5 таблеток), доки промивні води стануть чистими. Після надання першої допомоги дайте потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс. З’ясуйте , хто вживав разом з потерпілим гриби, здійсніть профілактичні заходи. Забороняється вживати будь-які ліки і їжу, а тим більше алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечнику, займатися будь-якими видами самолікування. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Викладач Навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності Київської області,
Юлій Бенцман