Увага! Важлива інформація щодо придбання питної води в пунктах розливу

30.10.2025

Протягом останніх років набуває поширення практика забезпечення населення міст і селищ питною водою з пунктів розливу — тобто нецентралізованого питного водопостачання.

Нагадаємо, що питна вода, яка реалізується населенню, повинна проходити виробничий контроль якості та безпечності і відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Основні вимоги, яких мають дотримуватись власники пунктів розливу:
    •    Для виробництва питної води повинна використовуватися вода з підземних джерел або водопровідна вода, що пройшла додаткове очищення.
    •    Виробничий контроль безпечності та якості питної води здійснює власник підприємства. Проби води відбираються не рідше одного разу на місяць для визначення мікробіологічних, органолептичних, фізико-хімічних та санітарно-токсикологічних показників.
    •    Для консервування води можуть використовуватись діоксид вуглецю, срібло та інші дозволені речовини.
    •    Заборонено додавати ароматизатори, підсолоджувачі чи інші домішки, не передбачені санітарними нормами.
    •    Термін зберігання питної води у стаціонарних ємностях — не більше 24 годин, у транспортних (автоцистернах) — до 6 годин.
    •    Забороняється повторно заповнювати ємності з залишками води від попереднього завозу.
    •    У пунктах розливу обов’язково має бути інформаційний листок із зазначенням:
    •    виду води;
    •    дати виготовлення;
    •    умов зберігання;
    •    найменування, адреси та телефону виробника;
    •    місця розташування джерела (свердловини) та її глибини;
    •    посилання на нормативний документ, за яким виготовлено воду.

Вимоги до розташування пунктів розливу:
    •    Територія має бути з твердим покриттям, благоустроєна, розташована не ближче ніж 50 метрів від потенційних джерел забруднення (сміттєзбірники, вбиральні, стоянки, дороги з інтенсивним рухом тощо).
    •    Прилавок має бути обладнаний металевим краном для розливу води, розташованим на висоті не менше 0,5 м.
    •    Під час наповнення тари потрібно уникати дотику між краном та ємністю.
    •    Багаторазову полімерну тару перед заповненням слід ретельно мити.

Для пиття та приготування їжі рекомендується додатково кип’ятити воду, придбану на пунктах розливу.

 

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини,
державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Броварського району ГУ Держпродспоживслужби в Київській області

<<< До списку усіх новин