Смакуємо кавуни та дині безпечно!

14.08.2025

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Сезон кавунів і динь в Україні припадає на серпень-вересень. Утім, є низка чинників, зокрема зміни клімату, нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів, котрі прискорюють дозрівання цих плодів, тож вони з’являться в супермаркетах і на ринках вже з початку липня. У рослинах нітрати наявні завжди, адже це природне джерело азоту. Тому не існує таких харчових продуктів, які у своєму складізовсім не містили б нітратів. Позбутися цих речовин неможливо, навіть якщо взагалі не застосовувати добрив. Нітрати утворюються і в людському організмі під час процесів обміну речовин. Кавуни та дині, які достигли до середини липня, максимально накопичують великі концентрації нітратів. Найчастіше їхній рівень перевищує норму в динях. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, такі як нітрозаміни, які вкрай шкідливі для людини. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби. Найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці і за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишковошлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше. Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Зелений хвіст - гарантія незрілого плода. Стиглий кавун має резонувати, адже м'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. М’якоть кавунів та динь має бути однорідною. Жовтуваті жилки, попри суперечливі переконання, можуть свідчити про не найкращу якість ягід. Головне – не купувати кавуни та дині при дорозі. Бо за кілька годин чистий кавун або диня вбирають стільки свинцю, що стають взагалі непридатними для вживання. Декілька корисних порад від фахівців Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області: • У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів; • У торгових точках, які розташовані на узбіччях автошляхів, кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Не варто робити покупку у тих продавців, у яких ягоди складені купами просто на землі. • Не купуйте розрізані навпіл кавуни та дині. Цим самим ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. Якщо вони ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується; • Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунковокишкових розладів; • Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою; • Коли вживаєте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів; • Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області в котре наголошує, дуже важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень - вересень.

<<< До списку усіх новин