Пам’ятка для населення щодо профілактики вірусного гепатиту А

28.02.2024

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.

Основні факти:

▪️ Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.

▪️ Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).

▪️ ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді – від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб.

▪️ Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.

▪️ Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.

▪️ Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.

▪️ Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців.

❗️На сьогодні – це одна з найпоширеніших у світі інфекцій.

Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими.

Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:

▪️виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;

▪️підвищення температури тіла;

▪️втрата апетиту;

▪️діарея;

▪️блювота;

▪️неприємні відчуття в животі;

▪️важкість у правому підребер’ї;

▪️потемніння сечі (до кольору пива);

▪️жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.

ПРОФІЛАКТИКА

✅Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути захворювання рекомендовано:

▪️Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання.

▪️Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити.

▪️Не використовувати воду із сумнівних джерел.

▪️Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках.

▪️Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти.

▪️Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.

▪️Регулярно мити руки.

❗️У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від здорових людей і терміново звернутись до сімейного лікаря, або до лікаря інфекціоніста!

Броварське районне управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує – від дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я та здоров’я інших !!!

<<< До списку усіх новин