Знову на території Броварського району (Баришівська ОТГ) зафіксовано випадок африканської чуми свиней!

20.10.2023

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та місті Києві від 17.10.2023 № 002260 п.м./23 від 2 трупів свиней, віком близько 1-1,5 роки, виявлених у воді в силосних ямах  біля с. Морозівка Баришівської селищної територіальної громади Броварського району  виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней (далі‒АЧС).

З метою ліквідації АЧС 18.10.2023 року проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Броварській районній державній адміністрації, запроваджено карантин та затверджено План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС на території Баришівської селищної ТГ Броварського району Київської області. Визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду.

Епізоотичним вогнищем щодо АЧС визначено територію силосних споруд за межами с. Морозівка Баришівської селищної територіальної

громади Броварського району; зона захисту – населені пункти Баришівської селищної територіальної громади Броварського району: с. Морозівка, с. Власівка, с. Селичівка, с. Бзів з прилеглими територіями; зона нагляду – мисливські угіддя ТОВ «Баришівське УТМР», а також населені пункти Баришівської селищної територіальної громади Броварського району: с. Шовкове, смт Баришівка, с. Коржі, с. Волошинівка, с. Устинкова Гребля, с. Дернівка, с. Хлопків, с. Пасічна, с. Швачиха, с. Селище, с. Гостролуччя, с. Сезенків з прилеглими територіями. 

Створена координаційна група для забезпечення проведення заходів згідно затвердженого Плану заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС на території Баришівської селищної територіальної громади Броварського району.

В зоні захисту не допускається ввезення або вивезення з господарств ycix форм власностi живих свиней, продукцiї з них та репродуктивного матерiалу протягом 40 днiв з дня проведення дезiнфекцiї в епiзоотичному вогнищi, крім випадкiв вивезення свиней на забiй пiд контролем Броварського районного управлiння Головного управлiння Держпродспоживслужби в Київськiй областi на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забiйному пунктi.

В зонах захисту та нагляду заборонено торгiвлю на ринках живими свиньми та продуктами з них, кpiм отриманих на забiйних та переробних пiдприемствах, якi мають експлуатацiйний дозвiл та за наявностi супровiдних документів до зняття карантину. Сюди потрапили агропродовольчі ринки «Новотроянда», с. Морозівка,  «Центральний» ТОВ «МБК-Інвест», смт Баришівка, торгівельний майданчик «Молодіжний» СТ «Агросервіс», смт Баришівка.

Слід зазначити, що здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. Неналежне виконання заходів біобезпеки, в тому числі згодовування свиням кормів без термічної обробки, створює певні проблеми всім мешканцям населених пунктів зон захисту та нагляду.

Вкотре наголошуємо, що виконання всіх, передбачених Інструкцією, ветеринарно-санітарних заходів є запорукою недопущення подальшого поширення АЧС.

Броварське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області

<<< До списку усіх новин