Сказ – смертельна небезпека для тварин та людей!

06.10.2023

СКАЗ -  є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Лікування не розроблено. Згідно з оцінкою ВООЗ (всесвітньої організації охорони здоров’я), сказ входить в п’ятірку антропозоонозних захворювань, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

Незважаючи на світовий досвід і прогрес у вивченні цієї інфекції, сьогодні сказ реєструється у 113 країнах світу і через який щорічно гине більше 1 млн. тварин і помирає понад 50 тис. людей. Основний шлях проникнення вірусу сказу в організм – це пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин.

Профілактика та ліквідація природного сказу в Україні включає заходи контролю щільності червоної лисиці та вакцинації домашніх собак та котів для створення імунного бар’єру між дикою фауною та людиною і домашніми тваринами. На сьогоднішній день стратегія боротьби зі сказом базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і включає в себе парентеральну вакцинацію домашніх тварин (собак, котів), епізоотичний моніторинг та широку роз’яснювальну кампанію серед населення.

Іншими словами, одними із найважливіших завдань для досягнення зазначеної мети є забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак і котів; вирішення проблем з утриманням домашніх тварин у містах і населених пунктах, а також відлову, утримання бродячих тварин та різкого зменшення їх кількості в населених пунктах.

Державна служба ветеринарної медицини району  постійно проводить планову роботу з профілактики захворювання тварин на сказ.  Вакцина для щеплення тварин проти сказу оплачена за рахунок коштів державного бюджету.

  Успішне вирішення проблеми боротьби зі сказом тварин може бути здійснене лише при спільній взаємодії населення з відомчими службами.      Протягом року працівниками районної державної лікарні ветеринарної медицини здійснюються профілактичні подвірні щеплення собак та котів проти сказу. Сподіваємося, що власники домашніх тварин із розумінням поставляться до цієї проблеми і всіляко сприятимуть працівникам ветеринарної служби у профілактиці такого небезпечного захворювання, як сказ.  Особливо звертаємо увагу людей, які з власної доброти беруть безпритульних тварин (собак, кішок) до себе до дому, що перед тим, як принести тваринку до дому, для власної безпеки її потрібно доставити у ветеринарну установу для клінічного огляду та профілактичної вакцинації проти сказу.

Шановні власники тварин! Будьте відповідальними, не забувайте проводити щорічне профілактичне щеплення проти сказу тварин, дотримуйтеся Правил утримання тварин, затверджених органами місцевого самоврядування.

Контактні дані державної служби ветеринарної медицини в Броварському районі - Броварське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, Броварська районна державна лікарня ветеринарної медицини :

м. Бровари,    вул. Металургів, 21, тел.: (04594) 6-58-60), (04594) 5-02-05);

          смт Баришівка, вул. Софіївська, 32, тел.: (04576) 5-44-85);

          смт Згурівка, вул. Аеродромна, 6, тел.: (04594) 6-58-60).

<<< До списку усіх новин