Цьогоріч Україна вперше відзначає День Європи разом з країнами ЄС – 9 травня!

09.05.2023

Відповідний Указ вчора підписав Президент України.
Саме цього дня 1950 року, тодішній міністр закордонних справ Франції, Роберт Шуман, один із батьків-засновників Об'єднаної Європи, проголосив свою відому декларацію. Вона розпочинається словами: „Мир у світі неможливо забезпечити без прогресивних зусиль, сумірних рівню небезпеки, яка перед ним постає“.
Вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.

Ідея Об'єднаної Європи народилася із прагнення до інтеграції, аби не допустити повторення помилок минулого й кровопролитних воєн. Для захисту цінностей свободи, демократії, рівності, поваги та захисту прав людини – основ розвитку Європейського Союзу.

Вже другий рік поспіль Україна відстоює на полі бою свою незалежність від “русского мира”, самобутню ідентичність та своє європейське вільне майбутнє. В його основі – повага до людської гідності замість культу знецінення людського життя, який розквітає в сучасній росії.
Відзначаючи День Європи 9 травня ми підкреслюємо нашу єдність, силу та віру в європейський інтеграційний проєкт як рушія розвитку та миру на континенті.

Тримаймося та борімося за нашу свободу, за вільну, незалежну і європейську Україну!
З Днем Європи!

<<< До списку усіх новин