Розмір та термін виплати допомоги по безробіттю

08.02.2023

Розмір та термін виплати допомоги по безробіттю визначаються для кожної особи індивідуально і залежать від наявного страхового стажу людини, її заробітної плати (доходу), причини звільнення та тривалості безробіття.

Мінімальний розмір допомоги для застрахованих осіб, які протягом 12 місяців перед реєстрацією в центрі зайнятості мають страховий стаж менше семи місяців – 1000 грн.

Максимальний розмір допомоги не може перевищувати мінімальну заробітну плати, встановлену на 1 січня календарного року (цьогоріч –6700 гривень).

Допомога по безробіттю призначається з першого дня після дня надання статусу безробітного та у період дії воєнного стану не може перевищувати 90 календарних днів.

Разом з тим, для осіб передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів.

Внутрішньо переміщені особи та особи, які знаходяться на території бойових дій, які втратили необхідні документи (трудова книжка, документ про освіту тощо), теж можуть оформити статус безробітного. Підставою оформлення та розрахунку суми виплат у цьому разі є інформація з реєстрів та баз даних органів виконавчої влади.

Допомога по безробіттю нараховується згідно з чинним законодавством України і виключно за період зв’язку безробітного з кар’єрним радником (в умовах дистанційної роботи центру зайнятості), або від відвідування до відвідування центру зайнятості, якщо той працює у звичайному режимі.Інформацію щодо нарахування та перерахування виплати допомоги по безробіттю можна дізнатись у свого кар’єрного радника, а також в особистому кабінеті, який можна створити на сайті Київського обласного центру зайнятості https://kir.dcz.gov.ua/cabinet, про що обов’язково потрібно повідомити кар’єрного радника.

Який страховий стаж потрібний для отримання допомоги по безробіттю в розмірі, вищому за мінімальний?

Відповідно до частини 1 статті 22 Закону України від 2 березня 2000 року № 1533-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу мають застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж сім місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Якщо ж страховий стаж становить менше ніж 7 місяців, допомога по безробіттю призначається в мінімальному розмірі та становить для застрахованих осіб – 1800 грн, для незастрахованих осіб (страховий стаж менш як 7 місяців та деяких інших категорій осіб) – 1000 грн.

До 29 жовтня 2022 року вимога до мінімальної тривалості страхового стажу протягом року, що передував реєстрації в службі зайнятості, становила 6 місяців.

Отримайте онлайн консультацію за допомогою телеграм-каналу Київського обласного центру зайнятості: https://t.me/+fnLlSCkuIls1ZjVi

Чат-бот Київського обласного центру зайнятості: @test1874661bot

Пропонуємо ознайомитися з інформацією щодо актуальних подій та змін у роботі Київської обласної служби зайнятості на наших

Фейсбук-сторінці: https://www.facebook.com/kyivobl

Інстаграм-сторінці: https://www.instagram.com/kobl_cz/

на сайті Київського ОЦЗ https://kir.dcz.gov.ua/.

<<< До списку усіх новин