Виплата грошової компенсації за невикористану санаторно-курортну путівку та вартості самостійного санаторно-курортного лікування

26.01.2023

Виплата грошової компенсації за невикористану санаторно-курортну путівку та вартості самостійного санаторно-курортного лікування

Нормативно-правові акти:

Закон України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні"

Закон України "Про жертви нацистських переслідувань"

Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"

Закон України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні"

Постанова Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2007 року № 150 "Про затвердження Порядку виплати деяким категоріям осіб з інвалідністю грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування"

Постанова Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 року № 785 "Про затвердження Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян"

Хто має право на отримання грошової компенсації

Особи з інвалідністю внаслідок війни один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок.

Особи з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства, які протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу.

Розмір грошової компенсації

- Особам з інвалідністю внаслідок війни:

I і II групи - 100 відсотків середньої вартості путівки;

III групи - 75 відсотків середньої вартості путівки.

- Особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства:

I і II групи – 75 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що визначається Мінсоцполітики за поданням Фонду соціального захисту інвалідів, погодженим з Мінфіном, щороку в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону про Державний бюджет України на поточний рік;

III групи - 50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що визначається Мінсоцполітики за поданням Фонду соціального захисту інвалідів, погодженим з Мінфіном, щороку в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону про Державний бюджет України на поточний рік.

У разі зміни групи інвалідності в період перебування особи з інвалідністю на обліку виплата грошової компенсації за путівку та за самостійне лікування здійснюється в розмірах відповідно до групи інвалідності, встановленої йому на дату виплати.

- Середня вартість путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування обчислюється з розрахунку 35 відсотків (з округленням до однієї гривні) розміру одного прожиткового мінімуму, щороку встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність (пункт 7 Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 року № 785 "Про затвердження Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян").

Перелік необхідних документів

заява особи з інвалідністю про виплату грошової компенсації;

медична довідка за формою № 070/0 щодо необхідності забезпечення санаторно-курортним лікуванням;

документ про сплату повної вартості санаторно-курортної путівки строком санаторно-курортного лікування не менш як 18 днів, що засвідчує проходження особою з інвалідністю санаторно-курортного лікування (тільки для виплати грошової компенсації за самостійне лікування);

посвідчення особи з інвалідністю, що підтверджує її належність до категорії громадян, що мають право на компенсацію.

* Грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування особі з інвалідністю, яка працює (навчається), виплачується на підставі довідки з місця роботи (навчання) про те, що вона протягом трьох років не одержувала безоплатну санаторно-курортну путівку.

* Підставою для виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування особам з інвалідністю внаслідок війни про сплату повної вартості санаторно-курортної путівки, про підтвердження проходження санаторно-курортного лікування або зворотний талон санаторно-курортної путівки строком санаторно-курортного лікування не менш як 18 днів.

* У разі отримання грошової компенсації за путівку протягом трьох календарних років грошова компенсація за самостійне лікування не виплачується за зазначений період.

Право на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування особі з інвалідністю внаслідок війни настає з дня звернення із заявою про її виплату один раз на два роки (з урахуванням року проходження самостійного санаторно-курортного лікування).

* У разі зміни статусу особи з інвалідністю внаслідок війни період перебування її на обліку для одержання грошової компенсації обчислюється з дня набуття нового статусу.

Якщо особа з інвалідністю має право на одержання двох і більше видів компенсації згідно з кількома законами, їй надається право вибору в одержанні суми компенсації за одним із законів.

Підстави для відмови

Одержання безоплатної путівки не через структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві та м. Севастополі держадміністрації, виконавчий орган міської ради.

Смерть особи з інвалідністю, яка мала право на таку компенсацію.

Інформаціїно-консультативні послуги можна отримати за номером телефону: 045766-30-68.

<<< До списку усіх новин