Впізнай інсульт - врятуй життя!

11.11.2022

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, що приводить до ушкодження тканин мозку та розладу його функцій.

 Найчастішими причинами виникнення інсульту є артеріальна гіпертензія, атеросклероз, аневризми судин головного мозку. Спричиняють його виникнення: порушення кровообігу, дистонія судин, коливання артеріального тиску, підвищене фізичне навантаження, психотравми тощо. Судинні захворювання головного мозку - актуальна медико-соціальна проблема  суспільства не тільки в Україні та її регіонах, а й в усьому світі. 

Інсульт є основною причиною смертей та інвалідності. Більшість людей, які перенесли інсульт стають інвалідами та потребують протягом всього життя постійного догляду.

В Київській області у 2021 році, при зверненні по медичну допомогу в лікувально-профілактичні заклади, хвороби системи кровообігу виявлено у 808202 осіб. В структурі загальної захворюваності і смертності населення вони обіймають перше місце. Спостерігається тенденція до збільшення смертності від хвороб системи  кровообігу у 2021р. в порівнянні з 2020 р. на 4,7%. Смертність населення від судинних уражень мозку (цереброваскулярні хвороби) у 2021 році  проти 2020 року збільшилась на 7,1%.

Однією із основних причин інвалідності дорослого населення області є цереброваскулярні хвороби, які  поступаються тільки  хворобам на новоутворення. В структурі первинної інвалідності серед  дорослого населення хвороби системи кровообігу складають 20,9%, із них на цереброваскулярні хвороби 11,1%. Серед працездатного населення хвороби системи кровообігу становлять  19,6%, у тому числі цереброваскулярні хвороби  10,6%. 

До факторів ризику інсульту відносяться:

- похилий вік;

- цукровий діабет та ожиріння; 

 - артеріальна гіпертонія;

- серцево-судинні захворювання;

 - наявність шкідливих звичок (куріння і надмірне вживання алкоголю); 

 - малорухливий спосіб життя.  

Багато людей мають одночасно декілька факторів ризику, кожен з яких може бути помірним. 

            Прояви інсульту залежать від ураженої частини мозку та ступені ураженості.

Як правило під час інсульту виникають наступні  симптоми: 

- людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ;

- вимова у людини нерозбірлива та порушена;

- виникає оніміння в кінцівках,   правій або лівій частині тулуба;

- в окремих випадках може проявлятися інтенсивним головним  болем, запамороченням, сонливістю або, навпаки, збудженням;

- порушення свідомості, аж до його втрати, яка зберігається більше 24 годин або може призвести до смерті хворого у коротший термін. 

Дотримання принципів здорового способу життя є надійним методом профілактики хвороб систему кровообігу та інсульту.

Інсульт можна попередити у 80% випадків. Профілактика інсульту грунтується на принципах здорового способу життя, зокрема:

- відмова від паління. Ризик розвитку інсульту починає знижуватися від разу ж після відмови від паління, через рік можливо в два рази;

- відмова від споживання міцних алкогольних напоїв;

- здорове харчування. Необхідно обмежити вживання цукру, солі, жирного м’яса. Вживайте побільше фруктів і овочів. До раціону харчування додайте страви з цільного зерна, нежирного м’яса, риби, бобових, кисломолочні продукти;

- фізична активність. Навіть помірне фізичне навантаження – прогулянки, танці, плавання, катання на велосипеді зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі і інсульту.

Знайте і контролюйте свій артеріальний тиск, рівні цукру та холестерину в крові.

Пам'ятайте про безоплатні медичні послуги у випадку інсульту під час війни!!!

Програма медичних гарантій продовжує працювати навіть під час війни. Пацієнти, як і раніше, можуть отримувати пр безоплатно медичну допомогу, за яку сплачує держава.

Українці, які – через бойові дії – змушені були переїхати в інші регіони країни, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу в медичних закладах за місцем фактичного перебування, місце реєстрації пацієнта не має значення. 

Нагадуємо, серед безоплатних послуг, які гарантовані пацієнту з інсультом чи підозрою на нього:

- первинний огляд,

- термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія,

- лабораторні та інструментальні дослідження.

Також до безоплатного пакета входять:

- тромболітична терапія включно з необхідними ліками,

- ендоваскулярне лікування (малоінвазивна хірургія судин головного мозку),

- нейрохірургічна допомога,

- ліки з Нацпереліку,

- медичні вироби, які централізовано купують Медзакупівлі України. 

 

Національна служба здоров’я України оплачує і вторинну профілактику інсульту, харчування в стаціонарі та медичну реабілітацію.

 

Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно, адже це – невідкладний стан. Допомогу медики надають незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем. 

 

Звертаємо увагу, у разі необґрунтованої відмови у наданні медичної допомоги або якщо комунальний чи державний медзаклад, маючи змогу продіагностувати пацієнта, направляє його на платну діагностику у приватний, закликаємо звертатися:

  • до контакт-центру МОЗ – 0-800–60-20-19

  • або на гарячу лінію НСЗУ – 16-77.

 

У закладах охорони здоров’я, законтрактованих за Програмою медичних гарантій, не повинні брати кошти за надання медичних послуг чи діагностику, що входять у контрактні пакети.

 

<<< До списку усіх новин