Соціальна та професійна адаптація учасників АТО/ООС

18.11.2021

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 № 432 затверджено Порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції (далі – Порядок № 432).

Соціальна адаптація учасників АТО/ООС передбачає: допомогу у проведенні аналізу життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх розв’язання; надання інформації з питань соціального захисту населення; навчання, формування та розвиток соціальних навичок, умінь; допомогу у зміцненні/відновленні родинних та суспільно корисних зв’язків, організації денної зайнятості та дозвілля.

Професійна адаптація учасників АТО/ООС – заходи, спрямовані на відновлення та вдосконалення професійних навичок і умінь учасників АТО/ООС шляхом професійного навчання, надання інформаційних, консультаційних та профорієнтаційних послуг із зазначених питань, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці.

Учасники АТО/ООС одночасно мають право на соціальну та професійну адаптацію. Професійну адаптацію учасників АТО/ООС за робочими професіями здійснюватимуть шляхом професійної орієнтації, первинної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань та організовуватимуть за рахунок коштів держбюджету.

Навчальні центри мають можливість проводити підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації за такими професіями, як: тракторист, машиніст автогрейдера, машиніст екскаватора, машиніст котка самохідного з рівними вальцями, машиніст укладача асфальтобетону, машиніст бульдозера, машиніст змішувача асфальтобетону пересувного, електрогазозварник, водії транспортних засобів категорії «А,А1», «В», «С,С1», «СЕ», та «Д,Д1».

Для отримання послуг з професійної адаптації учасник АТО/ООС має право письмово звернутись до управління соціального захисту населення та праці виконавчого комітету Березанської міської ради (надалі – Управління) за місцем реєстрації або місцем фактичного проживання (перебування) із заявою та документами:

- копія посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни.

- копія документа, що підтверджує безпосередню участь в АТО/ООС або забезпечення її проведення з перебуванням безпосередньо в районах проведення АТО у період її проведення.

Управління відповідно до заяви видає направлення учаснику АТО/ООС до міського центру зайнятості на професійну орієнтацію щодо вибору напряму професійного навчання. Після проходження професійної орієнтації – видається направлення на професійне навчання.

На підставі направлення на професійне навчання учасник АТО/ООС зараховується до навчального закладу.

Послуги з професійного навчання надаються учаснику АТО/ООС одноразово в порядку черговості.

Професійне навчання здійснюється за денною, вечірньою, очно-заочною, дистанційною формами навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами.

Строк професійного навчання учасників АТО/ООС визначається робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами та не може перевищувати 12 місяців.

Після успішного завершення повного курсу навчання за відповідними робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами учасники АТО/ООС отримують документи державного зразка:

- свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами первинної професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації учасників АТО/ООС за робітничими професіями.

- документ про підвищення кваліфікації – за результатами підвищення кваліфікації учасників АТО/ООС з вищою освітою.

За більш детальною інформацією необхідно звертатися до управління соціального захисту населення виконавчого комітету Березанської міської ради, каб.6 сектор соціального захисту ветеранів війни,учасників АТО, ВПО та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС відділу обробки заяв та документів, телефон 045-76-6-30-42.

<<< До списку усіх новин