ПРОГРАМА ПІДТРИМКИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА НА СЕЛІ «ВЛАСНИЙ ДІМ»

07.09.2021

Київський обласний Фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі  повідомляє.

У Київській області діє програма “Власний дім” (рішення сесії обласної ради від 30.05.2019 № 577-28-VII), завданням якої є сприяння у вирішенні житлових питань сільського населення, через надання довготермінових кредитів під три відсотки річних (багатодітні сім’ї звільняються від сплати відсотків за користування кредитом) на такі цілі та в таких межах:

>  нове будівництво житлових будинків з господарськими приміщеннями до 400 тис.грн.;

>  завершення раніше розпочатого будівництва та реконструкція існуючого житла до 250 тис.грн.;

>  придбання житлових будинків у сільській місцевості до 300 тис.грн.;

>  будівництво інженерних мереж до 100 тис.грн.

Суми кредитування визначаються кошторисним розрахунком або експертною оцінкою вартості житла.

Програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім” – це інструмент для вирішення нагальних проблем, що стоять перед соціальною сферою села:

>  сприяння закріпленню кадрів на селі;

>  скорочення темпів міграції сільського населення;

>  стабілізація демографічної ситуації в сільській місцевості;

>  створення нових робочих місць.

Програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім” – це соціально-економічна форма довгострокової регіональної політики, спрямованої на сприяння в розвитку сільських заходів щодо виконання наступних завдань:

>  збільшення обсягів індивідуального житлового будівництва на селі з використанням механізму пільгового довгострокового кредитування;

>  забезпечення його доступності для більшості громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

>  підвищення рівня інженерного облаштування сільського житлового фонду;

>  створення сприятливих умов для роботи молоді на селі;

>  підвищення рівня зайнятості сільського населення.

На сьогодні програма “Власний дім” завдяки своїй доступності для населення отримала визнання і підтримку серед сільських забудовників майже у всіх районах області і є для багатьох реальною можливістю поліпшення умов проживання.

За час впровадження у Київській області кредити отримали 2196 тисяч сільських жителів у обсязі більше 60,85 млн. грн. кредитних коштів.

Правом, на отримання пільгового кредиту зі ставкою 3 % річних можуть скористатися громадяни України, які підтвердили свою платоспроможність, постійно проживають (або за умови переселення для постійного проживання) в сільській місцевості та працюють на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності, в особистих селянських господарствах, що функціонують у сільській місцевості та розташовані у межах району проживання чи суміжних районах, в тому числі громадяни, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (або члени їх сімей у разі призову таких осіб під час мобілізації і до закінчення проходження військової служби в особливий період), та громадяни України, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб (далі – індивідуальні забудовники).

Кредит індивідуальному забудовникові надається на строк до 20 років, але не більш як до досягнення позичальником пенсійного віку відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а молодим сім’ям (подружжя, в якому вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років) або неповним сім’ям (мати (батько) віком до 35 років) – до 30 років, з внесенням за користування ним плати у розмірі 3 відсотки річних.

Для отримання пільгового довгострокового кредиту необхідно:

>  постійно проживати у сільській місцевості;

>  підтвердити свою платоспроможність;

>  забезпечити виконання зобов’язань із повернення кредиту.

Надання кредиту здійснюється на підставі кредитного договору, що укладається після підтвердження права позичальника на його одержання та визначення суми кредиту.

Для підтвердження права на одержання кредиту та визначення його суми індивідуальний забудовник або уповноважена особа подає фонду пакет документів, що визначені Постановою Кабінету Міністрів № 1597  «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі » від 05.10.1998 р.

 http://koda.gov.ua/oblderzhadministratsija/struktura/strukturni-pidrozdili-oda/departament-regionalnogo-rozvitku/vlasniy-dim/

<<< До списку усіх новин