Навчаємось харчувати по - новому

17.08.2021

  В Україні триває реформа шкільного харчування, ініційована Оленою Зеленською у 2020 році. Український кулінарний експерт Євген Клопотенко спрогнозував, що за кілька років Україна може стати прикладом для інших країн в цьому питанні.

Метою  реформування є організація дитячого харчування для формування здорових, свідомих, освічених громадян держави України. Відділом освіти 17 серпня було організовано навчальний семінар для сестер медичних освітніх закладів  «Реформа системи дитячого харчування».

Семінар розпочала начальник відділу освіти Оксана Загорулько, яка доступно інформувала про головні напрямки реформування шкільного харчування. Вдало була представлена презентація  змін у меню, технологічних картах, вимоги до підбору продуктів, організації контролю та інше.

Із практичними пропозиціями та типовим оновленим меню звернулася до слухачів сестра медична Березанського НВК  Світлана Сидоренко. Приємно, що виступ супроводжувався власними висновками, пробами,  переконаннями, пропозиціями, якими вона щедро ділилася із колегами.

Також  про інновації у дитячому харчуванні в дошкільних закладах виступила сестра медична я/с «Ромашка» Ольга Лесенко, яка доступно і переконливо презентувала  позитивні зміни у меню дошкільнят, методику подачі нових ще невіданих дітьми  назв, смаків та поєднання продуктів, прянощів.

Приємно, що присутні активно обговорювали ресурсне забезпечення продуктами освітніх закладів, складання сезонного меню, як інструменту переходу на нові норми, сучасний технологічний процес, роль кухарів у реалізації реформи.

Як підсумок обговорення організації дитячого харчування  завідувачка я/с «Ластівка» Паша Кісілюк наголосила про виконання нормативних вимог  системи НАССР, аналіз виконання вимог нормативної бази впродовж року, виклики під час провадження, виконання контрольних стандартів інше.

Приємно, що по закінченню  присутні відзначили, що людям, які живуть в час реформ потрібно сміло  і в повному обсязі приймати виклики сьогодення, стати особистістю для пошуку імплементації змін в організації харчування в кожному освітньому закладі.   

Головний спеціаліст                               Майя Деменська

<<< До списку усіх новин