ДО УВАГИ ВОДІЇВ І ПІШОХОДІВ! НОВІ ШТРАФИ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ!

23.02.2021

Верховна Рада ухвалила збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху для пішоходів і водіїв. За законопроект №2695 проголосувало 325 депутатів.

Отже, згідно зі змінами до Кодексу про адмінпорушення, до 510 грн планують збільшити штраф за:

  • відсутність шолома у мотоцикліста;
  • непристебнуті ремені безпеки;
  • водіння автівкою, яка не зареєстрована чи не перереєстрована в Україні в установленому порядку;
  • за водіння автівки без номерного знаку чи неправильний номерний знак;
  • неосвітлений номерний знак;
  • порушення правил переїзду перехресть, зупинок, обгону, проїзд на заборонний сигнал світлофора.

За перевищення швидкості від 20 до 50 км/год можуть штрафувати на 340 грн, а за перевищення швидкості на понад 50 км/год доведеться заплатити 1700 грн. За створення аварійної ситуації штрафуватимуть на 3400 грн.

На 680 грн можуть оштрафувати за ненадання переваги «швидким» та інших аварійно-рятувальним службам.

У випадку, якщо водій залишить місце аварії, йому загрожуватиме штраф у розмірі 3400 грн, а також позбавлення права керувати автівкою на 6 місяців. За пошкодження інших транспортних засобів чи дороги доведеться сплатити 1190 грн.

За водіння без прав штрафуватимуть на 425 грн, якщо права взагалі відсутні — штраф становитиме 3400 грн. Якщо водія, якого позбавили прав, спіймають на кермуванні, то можуть оштрафувати на 20 400 грн із позбавленням права керувати транспортними засобами на 1-5 років.

17 000 грн із позбавленням водійських прав на рік – за водіння у нетверезому стані. За повторне порушення упродовж року штрафуватимуть        34 000 грн із позбавлення водійських прав на три роки.

Якщо водія втретє за рік спіймають в нетверезому керуванні, йому загрожуватиме 51 000 грн штрафу з позбавленням права на водіння на 10 років із конфіскацією транспортного засобу.

За відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння можуть оштрафувати на 40 800 грн.

Штрафи застосовуватимуться й до пішоходів і велосипедистів. Їх можуть оштрафувати на 255 грн за перехід дороги у невстановленому місці.

Окрім того, буде посилено кримінальну відповідальність, встанововивши, що:

  • осіб, які порушили правила безпеки дорожнього руху у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння не звільнятимуть від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям, з примиренням винного з потерпілим, передачею особи на поруки та у зв'язку із зміною обстановки;
  • також до таких осіб не буде застосовуватися умовно-дострокове звільнення, звільнення від відбування покарання з випробуванням, звільнення за бездоганну поведінку і сумлінне ставлення до праці та заміна невідбутої частини покарання більш м'яким. Амністія та помилування також не можуть бути застосовані для таких порушників.

Також Кримінальний Кодекс доповнено новою статею 286-1 "Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп'яніння".

Таке порушення, якщо воно спричинило потерпілому:

  • середньої тяжкості тілесне ушкодження, - карається позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років;
  • тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 8 років;
  • якщо вони спричинили смерть потерпілого, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 10 років;
  • якщо вони спричинили загибель кількох осіб, - караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 7 до 10 років.

 

За інформацією електронних ЗМІ

<<< До списку усіх новин