У разі перевищення  сумарного граничного обсягу викидів двоокису вуглецю  кількома стаціонарними джерелами забруднення, розміщеними  за різними КОАТУУ, до декларації екологічного податку  подаються два додатки 13

23.11.2020

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що об’єктом та базою оподаткування екологічним податком, зокрема, є обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

База оподаткування екологічним податком за викиди двоокису вуглецю за результатами податкового (звітного) року зменшується на обсяг таких викидів у розмірі 500 тон за рік - п. 242.4 ст. 242 ПКУ.

Платник податку, який має кілька стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами, - тобто, коди згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – коди КОАТУУ) різні, зобов’язаний подати до відповідного контролюючого органу за місцем розташування стаціонарного джерела забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів податкову декларацію щодо кожного стаціонарного джерела забруднення або спеціально відведеного для розміщення відходів місця чи об’єкта окремо.

Форму Податкової декларації екологічного податку (далі - Декларація) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715. Невід’ємною частиною Декларації є додатки, зокрема, додаток 1 «Розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення» (далі - додаток 1).

У частині зобов’язань за викиди двоокису вуглецю до Декларації обов’язково складається окремий додаток 1.

Суб’єкт господарювання, що має кілька стаціонарних джерел забруднення, розміщених за різними кодами КОАТУУ, які обслуговуються різними контролюючими органами, у разі перевищення протягом звітного року сумарного за всіма стаціонарними джерелами граничного обсягу викидів двоокису вуглецю 500 тон, подає по кожному стаціонарному джерелу забруднення до контролюючого органу за його місцезнаходженням Декларацію та два додатки 1 до неї:

1) додаток 1 - у частині викидів двоокису вуглецю, в якому відображається:

обсяг викидів двоокису вуглецю, що перевищує граничний обсяг таких викидів (500 тон) за звітний (податковий) квартал поточного року, в якому досягнуто таке перевищення, а в наступних звітних (податкових) кварталах поточного року – фактичний обсяг викидів двоокису вуглецю за цей період (квартал).При цьому за звітний (податковий) квартал поточного року, в якому відбулося перевищення граничного обсягу викидів двоокису вуглецю сумарно всіма стаціонарними джерелами забруднення, розподіл перевищеного обсягу викидів двоокису вуглецю за цей період здійснюється платником екологічного податку самостійно, для цього ним визначається принцип розподілу зазначеного обсягу викидів між стаціонарними джерелами забруднення, що має бути зафіксовано у розпорядчому документі;

2) додаток 1 - у частині обсягів викидів інших забруднюючих речовин (за винятком двоокису вуглецю).

ГУ ДПС у Київській області

<<< До списку усіх новин