Податкові борги: чим вони можуть обернутися для громадян?

18.02.2022

Арешт і продаж майна – саме такі наслідки можуть мати податкові борги.

Для того, щоб перевірити чи маєте ви борги зі сплати податків, варто скористатися електронним кабінетом платника податків.

Якщо ж вони є, то відбувається опис майна, яке перебуває у податковій заставі. Кошти стягуються після його арешту та продажу.

Також може відбуватися стягнення дебіторської заборгованості. Для підприємців на єдиному податку – втрачається статус спрощенця.

Податковий борг стягується у декілька етапів. Перш за все боржнику надсилають податкову вимогу, якщо загальна сума заборгованості перевищила 1020 гривень. Після цього у боржника з’являється право податкової застави. Наступний етап – опис майна у податкову заставу. Право податкової застави поширюється на будь-яке майно, що перебуває у власності платника податків. Стягнення відбувається не раніше ніж через 30 календарних днів від дати надсилання податкової вимоги.

Рекомендується своєчасно вживати заходів щодо відстрочення грошових зобов’язань і не чекати, доки вони стануть податковим боргом. Відстрочення податкових зобов’язань або податкового боргу також передбачено законом. А якщо борг утворився, потрібно погасити цю суму своїм коштом.

Тож рекомендуємо усім жителям нашої громади своєчасно та у повному обсязі сплачувати податки. А у разі наявності боргу, негайно його сплатити, щоб не нести зайві фінансові витрати у вигляді штрафів, пені та кримінальної відповідальності за умисне ухилення від оподаткування.

<<< До списку усіх новин