Офіційний портал

БОТУЛІЗМ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!


БОТУЛІЗМ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!Ботулізмце гостра токсикоінфекція, харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Викликане паличкою Clostridium botulinumі її токсинами, що містяться в рибних продуктах та м’ясних консервах.

Захворювання може виникнути при вживанні продуктів, які зберігаються при анаеробних умовах або близьких до анаеробних, без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені, мясні та рибні вироби, пиріжки з м’ясом, чебуреки, біляші.

Присутність токсину ботулізму в харчових продуктах не змінює їх органолептичні властивості, він не відчувається ні на смак, ні на запах.

Необхідно категорично заборонити реалізацію виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, де відсутній лабораторний контроль.

За оперативним повідомленням Держпродспоживслужби, з початку року в Україні зареєстровано 46 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 51 особа, із них троє померли. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа, що свідчить про погіршення санітарно-епідемічної ситуації в поточному році.

В Україні найгірша ситуація щодо ботулізму, в порівнянні з країнами Європейського Союзу. В середньому на рік в Україні трапляється 158-172 випадки захворювання на ботулізм. А серед усіх країн Європейського Союзу – близько 200 випадків.

Перші симптоми захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 діб, навіть через 10 днів. При цьому, чим коротший період появи ознак хвороби, тим не сприятливіший прогноз для здоров’я та життя людини.

Хвороба на початку проявляється розладами з боку шлунково-кишкового тракту: болі у животі, нудота, блювання. Далі приєднуються характерні ознаки ураження центральної нервової системи – погіршення зору (двоїння в очах, «сітка» перед очима, важкість при читанні). Хворі скаржаться на спрагу, сухість слизових оболонок, змінюється тембр голосу, біль під час ковтання тощо. Крім того, хвороба супроводжується загальними симптомами: слабкість, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла. У складних випадках відбувається ураження дихальних м’язів: пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря й ні в якому разі не займатися самолікуванням. У спеціальному відділенні використовують спеціальну сироватку від ботулізму протягом 1-4 діб.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, зокрема і ботулізму, необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі. При купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни придатності та умови їх зберігання та продажу.

Також необхідно суворо дотримуватися технології приготування страв, температурного режиму при обробці, зберіганні та реалізації харчових продуктів, не купувати продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.


А.М. Горбатко,

начальник Баришівського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області
20.08.2019 (257 переглядів)


ПОШИРИТИ

Новини

13.09.2019 (192 переглядів)
13.09.2019 (121 переглядів)
13.09.2019 (191 переглядів)
13.09.2019 (46 переглядів)


Сторінка - 1 з 614