Послугами Київської обласної служби зайнятості скористались понад 2 мільйони громадян

09.12.2020

Про це повідомив директор Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук під час онлайн прес-конференції, що відбулась 09 грудня 2020 року.

21 січня 1991 року на виконання постанови Ради Міністрів УРСР, Київський облвиконком приймає  рішення № 9 „Про створення державної служби зайнятості в області”. Цю дату можна вважати днем народження Київської обласної служби зайнятості.

Київська обласна служба зайнятості за час свого існування досягла вагомих результатів:

- з 1991 року послугами обласної служби зайнятості скористались понад 2 мільйони громадян, з яких працевлаштовано 600 тисяч – це кожний третій;

- шляхом надання дотацій роботодавцям працевлаштовано понад 12 тисяч громадян;

- одноразову допомогу  по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю отримали майже 15 тисяч громадян;

- професійне навчання проходили 138 тисяч громадян;

- участь в оплачуваних громадських роботах взяли майже 200 тисяч осіб.

Сьогодні державна служба зайнятості -  сучасна сервісна установа з високим рівнем довіри клієнтів, соціальних партнерів та громадськості. З кожним роком покращується якість надання послуг. Здійснюється профілювання безробітних та соціальний супровід під час та після працевлаштування за підходом кейс-менеджменту; використовується нова форма підбору кадрів на засадах рекрутингу, що дозволяє забезпечити індивідуальний підхід до кожного замовлення  роботодавця; активно використовуються електронні сервіси як для шукачів роботи, так і для роботодавців – завдяки цьому кожен має можливість отримати послуги в режимі он-лайн.  Впроваджено інститут кар’єрного радника та консультанта роботодавця.

Цей рік як для України в цілому, так і для Київської області є непростим. Коронакриза внесла свої корективи не тільки в життєві плани мільйонів українців, а й в економіку країни, і, як наслідок, у ситуацію з безробіттям.

За період карантину всього за послугами до Київського обласного центру зайнятості  звернулося 37,1 тис. осіб, з них 27,8 тис. осіб безробітних.

Протягом карантину за направленням Київської обласної служби зайнятості отримали роботу 19,0 тис. осіб., з них 13,5 тис. осіб – зареєстрованих безробітних осіб. Всього ж за 11 місяців цього року нами працевлаштовано 23,1 тис. осіб. З числа колишніх безробітних знайшли роботу 25% – у сільському, лісовому та рибному господарстві, 20% – у переробній промисловості, 15% – у оптовій та роздрібній торгівлі, 40 % –  інші види діяльності.

Середньомісячний розмір виплаченої допомоги по безробіттю у листопаді становив 4 666 грн.

У січні-листопаді 2020 року кількість роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості Київської області становила 6,5 тис. Кількість вакансій у базі даних Київської обласної служби зайнятості  становила 34,4 тис. одиниць. найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом, робітників з обслуговування експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, професіонали, найпростіші професії.

Крім, того протягом січня – листопада:

  • 39 осіб працевлаштовано на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • 22 особи отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю та започаткували власну справу;
  • У громадських роботах та роботах тимчасового характеру взяли участь 3,8 тис. громадян. Найбільш поширені види громадських робіт: супровід інвалідів по зору, благоустрій та озеленення територій;
  • профорієнтаційними послугами охоплено 48 тис. осіб, з них 5,1 тис. осіб, що навчаються у навчальних закладах різних типів, в тому числі й учнівська молодь.

Сучасний ринок праці відрізняється збільшеною конкуренцією. Тому шукачі роботи за допомогою професійного навчання чи перенавчання мають змогу підвищити свій професійно-кваліфікаційний рівень та відповідати сучасним вимогам роботодавців. З початку за сприяння обласної служби зайнятості 3,1 тис. безробітних осіб проходили професійне навчання.

Київська обласна служба зайнятості не тільки працевлаштовує безробітних громадян, а й допомагає суб’єктам мікро, малого та середнього підприємництва зберегти, як робочі місця, так і власний бізнес.

Урядом України своєчасно було прийнято програму надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину роботодавцям та фізичним особам-підприємцям без найманої праці.

На сьогодні до обласної служби зайнятості звернулося із заявами про таку допомогу більше 7,5 тисяч суб’єктів підприємництва, в тому числі майже 6,6 тисяч фізичних осіб-підприємців без найманої праці; прийнято майже 5,5 тисяч позитивних рішень та збережено більше 8,6 тисяч робочих місць.

Головне, Київська обласна служба зайнятості і надалі залишатиметься провайдером якісних соціальних послуг кожному клієнту.

 

Юрій Глущук,

директор Березанської міської філії Київського ОЦЗ

<<< До списку усіх новин