Очікування від законопроекту „Про службу в органах місцевого самоврядування“

10.02.2022

Саме така тематика сьогоднішньої дискусії, організованої Всеукраїнською Асоціацією об’єднаних територіальних громад, що відбулася між законотворцями та представниками громад. Позицію Всеукраїнської Асоціації ОТГ презентували Голова Асоціації Олександр Корінний та голови громад-члени Асоціації. Від Березанської громади учасниками панельних дискусій були досвідчені практики - заступник міського голови Олексій Рябоконь та керуючий справами Лариса Кочур.

Обговорення стосувалося основних змін у законодавстві щодо служби в органах місцевого самоврядування: правового статусу службовців місцевого самоврядування, вступу на службу в ОМС і просування по службі, удосконалення кадрового резерву, прозорого конкурсного відбору на посади в ОМС, можливостей легкого переходу з державної служби в ОМС і навпаки, особливостей служби в ОМС виборних осіб та умов оплати праці.

Олексій Рябоконь, як один із засновників ВАОТГ, у своєму онлайн-виступі зазначив, що прийняття нового закону вже на часі. Громади, які утворилися ще у 2015-2016 роках, активно впроваджували інновації, інколи не маючи навіть правової основи на це, та відпрацьовували на практиці позиції, що стали основою для нового законопроекту. Він підкреслив важливість проведеної роботи НАДС спільно зі Всеукраїнською Асоціацією ОТГ. Приємно, що до розробки положень долучилося широке коло фахівців та експертів, у тому числі і платформи „Управління людськими ресурсами“, практиків місцевого самоврядування – представників громад. Лариса Кочур говорила з позиції практика та учасника Міжвідомчої робочої групи з розробки законопроекту. Вона зазначила, що в полеміці та співпраці Національне НАДС дізналася багато інформації стосовно того, чим живуть громади, які проблеми мають в частині управління персоналом, проходження служби в ОМС, що також було враховано в законопроекті. Питання кадрового забезпечення існує у громадах різного масштабу. Проте найбільш дискусійним було і на робочих групах, і залишається зараз питання оплати праці. Адже саме заробітна плата буде визначальним фактором з залучення висококваліфікованого спеціаліста для роботи в муніципалітеті, що потім позитивно відзначиться на ефективному управлінні територією.

Захід відбувся в Українському кризовому медіа-центрі за участі Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад та територій України, Національного агентства України з питань державної служби, Проекту USAID „HOVERLA“ та за сприяння Програми USAID „DOBRE“.

<<< До списку усіх новин