СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ: ЗАГРОЗИ І ПОКАРАННЯ

24.09.2020

Спалюючи сухі залишки рослинності, люди часто не замислюються над тим, до яких наслідків це може призвести. А загрози чималі і пов’язані вони не лише з забрудненням ґрунтів чи загибеллю тварин і птахів, які гніздяться у траві, а перш за все мають шкідливий вплив на здоров’я і життя людей.

Щоб вплинути на свідомість людей щодо дбайливого ставлення до навколишнього середовища, 13 квітня цього року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу)», а від 17 квітня 2020 року в Україні почав діяти закон № 556-ІХ “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища”.

Закон суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Згідно із законом, штраф за забруднення повітря становить від 30 тис. 600 грн до 61 тис. 200 грн або позбавлення волі терміном до 3 років.

Отже, наступного разу, коли надумаєте спалити листя, сміття чи суху траву, подумайте про те, скільки шкоди ви цим завдасте довкіллю, оточенню та самому собі.

 

Кирда Р.,

завідувач сектору ЖКГ

<<< До списку усіх новин